Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Wydawca Site Admin
|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 17:50 pm Temat postu: Baśń - gatunek zapomniany, niepotrzebny? |
|
|
Z takim pytaniem zwracam się do Czytelników, szczególnie tych, którzy mają dzieci lub wnuki.
Czy uważacie, że czytanie dzieciom (lub przez nich samych) baśni, bajek we współczesnym świecie jest nadal potrzebne?
Wypowiedzcie się.
Tymczasem zapraszam do lektury baśni z cyklu Księżycowy Ogród
http://www.eczytelnia.pl/?op=0&kat=sa_bas _________________ Pozdrawiam
Wydawca
Ostatnio zmieniony przez Wydawca dnia Pią Maj 15, 2009 10:26 am, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Gosc. Gość
|
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 21:40 pm Temat postu: Baśń - oczywiscie że potrzebna !!!! |
|
|
Jestem przekonana że w świecie telewizji, bajek na DVD, komputerów i całej masy "cudow" techniki slowo pisane, a wiec wiersze, wierszyki, bajki, baśnie, opowiadania - są bardzo potrzebne. Jestem babcią w tej chwili 8-letniego wnuka. Zaczynaliśmy kiedy miał tak około 1,5 roczku. Najpierw do usypiania czytalam mu wierszyki, potem krótkie bajeczki, w wieku 2 lat znał juz parę rzeczy na pamiec. Wolał czytanie niz "dobranocke" w tv. W wieku 3 latek znal juz literki, nie wszystkie, ale potrafil przeczytac króciutkie slowa, dom, kot, pis itp. W zerowce nie bylo najmniejszych problemow z literkami, czytaniem, rozumieniem co czyta, opowiedzeniem tego co przeczytal. Nie jestem pedagogiem, nie mam nawet zadnego wyksztalcenia w tym kierunku. On jest "bardzo żywym" dzieciakiem, nadpobudliwym, ruchliwym, rozrabiajacym. Zauwazylam ze ma juz nawyk czytania, tak do "poduszki", czy jak go cos intersuje. Potrafi korzystac ze slownikow, czy innych potrzebnych mu ksiazek. Lubi tez posiedzec przed komputerem, pograc w gre. Czytanie oprocz masy innych rzeczy, uczy go rowniez w miare poprawnej pisowni. Uważam ze czytania z dzieckiem nie zastapi nic innego, ani komputer, ani tv, ani płyty DVD. Warto sprobowac. Pozdrawiam. |
|
Powrót do góry |
|
|
Roniu Gość
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 17:26 pm Temat postu: Piękna baśń |
|
|
Piękna baśń, polecam.!
Świetnie napisane |
|
Powrót do góry |
|
|
mati Gość
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 19:25 pm Temat postu: Suknia i wiatr |
|
|
jestem wychowana na basniach,bajkach i bajeczkach.Sa mi bardzo bliskie i czytajac ,,Syknie i wiatr,,przypomnialo mi sie cale dziecinstwo.Sa cudne.Gratuluje pomyslu i stylu.Prosze o wiecej |
|
Powrót do góry |
|
|
aga Gość
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 19:41 pm Temat postu: cudna basn |
|
|
powrot do lat dzieciecych.mozna sie zakrecic jak ten wiatr.Polecam wrazenia niesamowite |
|
Powrót do góry |
|
|
Marta Gość
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 20:04 pm Temat postu: Cudna baśń |
|
|
Jestem 15latką i nie sądziłam, że jeszcze podobają mi się baśnie. Są zajefajne. Pozdrawiam autorke |
|
Powrót do góry |
|
|
młoda mama Gość
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 20:10 pm Temat postu: księżycowy ogród |
|
|
Mam 4 letniego synka. Czytam mu bajeczki a on już nawet nie zaśnie bez takiej lekturki. Polecam gorąco. Cała Polska czyta dzieciom mądre bajki |
|
Powrót do góry |
|
|
gabi Gość
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 20:17 pm Temat postu: Księżycowy ogród |
|
|
Polski Andersen???? |
|
Powrót do góry |
|
|
SłiCiaaaaChna Gość
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 20:22 pm Temat postu: ksiaska |
|
|
Ale słiCiastee To _! NiE mOgE siE od TeGo OdeRwaC <33 GdYbYm MiaŁa DzIecKo to Bym mU To PrzEczYtaŁa !! ^^ KoSiam Too! KoSiam Autorkę lov ya! <3 ;*** |
|
Powrót do góry |
|
|
monia Gość
|
Wysłany: Sob Lis 08, 2008 21:58 pm Temat postu: basn |
|
|
basn,gatunek potrzebny.Niezbedny do wychowywania przyszlych pokolen |
|
Powrót do góry |
|
|
Magda Gość
|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 9:36 am Temat postu: |
|
|
Pełen profesionalizm Oby było takich baśni więcej. |
|
Powrót do góry |
|
|
Aga Gość
|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 11:45 am Temat postu: |
|
|
Zaczęłam czytać tą baśń z obawą, że spotkam się ze współczesną, wszędzie obecną pospolitą sieczką. Zostałam mile zaskoczona. Baśń w cudowny sposób wciąga czytelnika w głąb lektury. Autorka w niezwykle płynny sposób potrafiła połączyć kilka wątków w jedną całość, nie gubiąc przy tym żadnych szczegółów. A opisy są tak wyczerpujące, że pozwalają nie tylko wyobrazić sobie, ale niemal ujrzeć obraz, który chciała nam przedstawić. Jest to cudowna baśń, która wzrusza i powoduje w czytelniku chwile zastanowienia nad otaczającym nas światem. Gratuluję i z niecierpliwością czekam na następne pozycje. |
|
Powrót do góry |
|
|
Gość
|
Wysłany: Nie Lis 09, 2008 21:29 pm Temat postu: |
|
|
Przeczytałam i jestem pod wrażeniem.... W baśni tej jest coś niezwykłego, coś zupełnie nowego...
Cieszę się, ze można czytelnika jeszcze czymś zaskoczyć.
Z niecierpliwością czekam na kolejne baśnie.
Pozdrawiam serdecznie
asia |
|
Powrót do góry |
|
|
Wydawca Site Admin
|
Wysłany: Pon Lis 10, 2008 12:32 pm Temat postu: Kilka słów komentarza |
|
|
Odbiór baśni Anny Stryjewskiej przez Czytelników bardzo nas cieszy. Ze swojej strony możemy tylko obiecać, że nie poprzestaniemy na tej jednej. W przygotowaniu mamy następne i zamieścimy je wkrótce.
Ciekawi jesteśmy również opinii pedagogów w tej materii. _________________ Pozdrawiam
Wydawca |
|
Powrót do góry |
|
|
Kina Gość
|
Wysłany: Pon Lis 10, 2008 18:51 pm Temat postu: |
|
|
księżycowy ogórd jest wyjątkowo piękną baśnią. gdy będe mieć dzieci napewno będe im czytać baśnie i bajki autorstwa Anny Stryjewskiej. Proszę o więcej utworów tej autorki. jestem zainteresowana jej utworami. proszę o publikację. |
|
Powrót do góry |
|
|
|
|